Runboard.com
You're welcome.
Dinamo Zagreb forum - Naslovna

        
HNK Borovo, VukovarClick Here to Visit! Super Top 100
  


runboard.com       Registriraj se/Sign up (Learn about) | Upiši se/Log in (Izgubljena zaporka?/Lost password?)

 
modri11 Profile
Live feed
Blog
Friends
Miscellaneous info

Dinamovac
Globalni korisnik

Registriran: 02-2006
Postovi: 17
Karma: 2 (+2/-0)
Reply | Quote
posticon Bilo kuda, Hrvati svuda


Zanimljiv tekst. emoticon

Bilo kuda, Hrvati svuda

Autor Dražen BRAJDIĆ

Hrvatska je u svijetu sinonim za malu zemlju velikih sportaša. No, uz Šukera, Bobana, Ivaniševića, Petrovića, Kukoča, Janicu i mnoge druge autentične hrvatske trofejnike, na ovom je planetu i dosta hrvatskih sportaša koji nastupaju pod nekim drugim zastavama.

Sinovi iseljenika

Oni su prvo, drugo ili tko zna koje koljeno naših iseljenika. Jedni su odgajani u hrvatskom duhu i s poštovanjem govore o pradomovini, a drugi za nju gotovo i ne znaju, ali obično s poštovanjem govore o zemlji do koje sežu njihovi korijeni. Tako u američkom nogometu postoje prepoznatljiva hrvatska prezimena Grbac, Belichick, Mandarich, u hokejskim knjigama naći ćete Sakica, Mahovlicha, braću Kordic, u bejzbolu su veličine bili Maris i Paveskovich, a u košarci su nadaleko poznati Mikan, Tomjanovich i Bogut.

Za australsku nogometnu reprezentaciju na SP-u igrat će niz Hrvata – Viduka, Skoko, Kalac, Culina, Miličević, Popović – a kandidiraju još i Petković i Bosnar te Vidmar i Bresciano koji imaju po jednog roditelja hrvatske krvi. Takvi “poluhrvati” su švedski goleador Zlatan Ibrahimović (otac Bošnjak, mama Hrvatica) i bivši njemački repezentativac Fredi Bobič (otac Slovenac, majka Hrvatica). Najpoznatiji među australskim Hrvatima svakako je Marko Viduka, negdašnji dinamovac. Napadač engleskog Middlesbrougha (prije toga Celticsa i Leedsa) svojedobno je kazao u mikrofon SkySportsa:

– Najveći preokret u karijeri dogodio mi se nakon večere s hrvatskim predsjednikom Tuđmanom koji me je iz Australije doveo u Zagreb. Premda je iz Croatije otišao s okusom gorčine, Marko i dandanas jako drži do Hrvatske (tako ga je odgojio otac Josip) pa se na dubrovačkom Lovrjencu vjenčao sa Zagrepčankom. Osim toga, jedan je australski novinar (Michael Cockerill) napisao:

– Mark bi između zemlje svog rođenja i domovine svojih roditelja izabrao – Hrvatsku. Postoje još neke nogometne reprezentacije koje su u svojim redovima imale Hrvate. Za Austriju su igrali Ivica Vastić i Tomislav Kocijan, a za Belgiju su nastupali Josip Weber i Branko Strupar, no oni su rođeni i odrasli u Hrvatskoj, a kao reprezentativci drugih zemalja “posvojeni” su.

Gaučos Daniel Biloš dobio je ponudu iz domovine svojih predaka (Dalmatinaca) da promijeni nacionalne boje, no on se na to nije odlučio živeći i dalje u nadi da će ga argentinski izbornik Peckerman voditi u Njemačku. Stoga se “tajnoj službi” Hrvatskoga nogometnog saveza više isplati vabiti Leonarda Nicolasa Pisculichija (tri milijuna eura vrijedan igrač španjolske Mallorce) te Estebana Bujana i Darija Cvitanicha koji još uvijek igraju u Argentini.

Jedan od najpoznatijih “korijenskih” Hrvata današnjice u svijetu sporta jest NBA košarkaš Andrew Bogut. Otac mu je rodom iz Osijeka, a majka iz Karlovca i odgajan je u domoljubnom duhu. U trenutku kad je kao 16-godišnjak koketirao s Cibonom i dolaskom u Zagreb (gdje mu živi djed) Australci su mu ponudili školovanje na Sportskom institutu i tako ga zauvijek pridobili.

Vođe u klubovima

Najveća košarkaška veličina hrvatskog podrijetla bio je George Mikan, igrač Minneapolis Lakersa. Njegovi djed i baka u Ameriku su stigli iz Vivodine pokraj Ozlja, a on je bio Shaquille O’Neal svojeg doba (kasnih 40-ih i u prvoj polovici 50-ih), odnosno prva velika NBA zvijezda. Zbog njega su mijenjali pravila, a Newyorčani su jednom najavili utakmicu “Večeras Knicksi protiv Mikana”.

Prvi Hrvat s trenerskim NBA naslovom postao je Rudy Tomjanovich. Ni nakon dva osvojena naslova s Rocketsima nije bježao od svojih korijena. Štoviše, uvijek bi nam govorio da je on stopostotni Hrvat. Ni pretprošle godine, prigodom posjeta Hrvatskoj, nije skrenuo s pravog puta. Istina, otišao je u Krivi Put, ali to je selo podno Velebita mjesto u kojem su grane obiteljskog stabla Tomljanovića. I na čijem se vječnom počivalištu okliznuo i pao u jedan svježe iskopan grob.

U sastavu kanadske hokejske reprezentacije i na posljednjim ZOI neizostavan je bio 36-godišnji Joe Šakić. Otac Marijan je trbuhom za kruhom krenuo iz Imotskog, a svoju suprugu Slavicu upoznao je u bijelom svijetu. Joe nije znao govoriti engleski jezik dok nije krenuo u vrtić, a danas gotovo pa ništa – osim “kako si” – ne zna reći na jeziku kojim govore njegovi roditelji.

Hrvati su i jurišnički vođe europskih rukometnih prvaka Francuza Nikola Karabatić, jedan od najboljih svjetskih odbojkaša Marcos Milinković, nekad vrstan boksač Fritzie Živić i mnogi drugi. Odlazeći trbuhom za kruhom, mali, anonimni emigranti nisu niti sanjali da će njihovi potomci biti veliki protagonisti. No, hrvatski geni, gdje god se razvijali, očito imaju vrlo izraženu sportsku supstanciju.

[sign in to see URL]

Zadnje uredjeno od modri11, 30/Mar/06, 9:55 am


---
Naprijed zagrebački modri!!!
30/Mar/06, 9:46 am Link to this post Send PM to modri11
 


Odgovor/Reply

Nisi Upisan/Not logged in (Login)Free Web Counter

Razmijeni link/Link us


HTML Code


W3 Directory - the World Wide Web Directory The Rail

Soccerway.com