Runboard.com
You're welcome.

1112227

Last blog entries

Godinu dana traje bojkot Bad Blue Boysa

August 13, 2011 at 10:33pm

Image

Godinu dana traje bojkot Bad Blue Boysa


Image

Autor: Borut Šips


Prije točno godinu dana (i tada uoči dvoboja s Karlovcem), vrh Dinamove navijačke skupine je izglasao i objavio prekid odlazaka na Dinamove utakmice. Bad Blue Boysi su ustrajali u svojoj odluci, a mišljenja oko svih aspekata te zamršene priče su, naravno, podijeljena.

Dinamovi navijači tada su odlučili reći dosta načinu vođenja kluba koji smatraju krajnje neprimjerenim. 'Ili mi ili on', odjekivalo je u žustrim razgovorima, a razvoj situacije je potpuno jasan. Iskusniji među liderima odmah su napominjali da to neće biti sprint, nego maraton, i bili su potpuno u pravu.

U međuvremenu, Dinamo je osvajao domaće trofeje i napravio iskorak prema Ligi prvaka, a momčad je značajno jača. Zdravko Mamić je, prisiljen na odlučnije poteze, doveo skupog trenera Halilhodžića, prekaljenog borca Tonela, mladog Beqiraja, te napokon odlučio zadržati momčad na okupu preko ljeta dodavši nova sjajna pojačanja. Narod i institucije su zaboravile na njegova kršenja zakona i svi nestrpljivo čekaju ishod lova na Ligu prvaka. Smiješe se slava i novac, a kada je tako, u ovakvom svijetu sve drugo postaje nevažno.

U širem navijačkom krugu oformljena je inicijativa ZZD koja se bavi pravnim stvarima vezanim uz klub. Obzirom da su pregovori s upravom kluba propali, njihova nastojanja usmjerena su prema Ministarstvu uprave, a streme i prema upravnom sudu gdje će se odviti završna bitka. Ako do toga dođe, doći će pred kraj kalendarske godine. O slučaju Dinamo znaju i u europskim institucijama. Uočili su nepravilnosti, ali se ne žele miješati u posao hrvatskom pravnom sustavu koji mirno sjedi, promatra i čeka izbore. Prebacili su odgovornost na Rusanovu, a u Savezu Mamiću nitko ništa ne smije reći.

To Dinamov vladar itekako dobro zna, zato se i ne zamara uklanjanjem pravnih nedostataka. Unatoč pompoznim najavama, ime njegovog sina (koji je samo kolateralna žrtva ove priče) i dalje je na popisu licenciranih agenata za prodaju igrača na stranicama Fife i HNS-a. Očito, Zakon o sportu (čl. 27 i 34) je pisan za nekog drugog, ne za ovu obitelj.

Nisu ni navijači cvijeće. Naprotiv. U aktualnom momentu Bad Blue Boysi, među njima i huliganski dio, predstavljaju opoziciju autokratu i kao takvi imaju podršku dijela javnosti na svojoj strani. Recimo da ih danas mnogi doživljavaju kao manji problem. Ipak, kada jednom okrenu situaciju na svoju stranu, kada u klubu zavlada sustav 'Jedan član, jedan glas', oni će se vratiti na stari položaj. Bit će na vjetrometini i u međuvremenu se moraju reformirati. Točan je učestali argument s navijačke strane da se njihovi ekscesi često medijski predimenzioniraju, ali kretenizimi poput onih u Pragu, Rennesu, Temišvaru, Udinama, Auxerreu, gdje su delegati imali prst na okidaču, a Uefini činovnici već zbrajali (ne)predviđene prihode moraju prestati. Čast kluba prečesto je patila zbog poteza obiju zavađenih strana.

Novo maksimirsko ruho, pa i poneke europske utakmice iz prošle sezone, kamuflirali su bojkot i atmosfera je povremeno bila sasvim pristojna. No, daleko je to od nekadašnje podrške, a 'akcija za kunu' dovela je do apsurda na dvoboju s Helsinkijem, kada su trener i igra dočekani na sjekiru u trenutku kada je Dinamo jurišao prema idućem krugu. Da su takvu atmosferu igrači imali 2007. protiv Hazara (produžeci po pljusku), vrlo vjerojatno Dinamo bi ispao u prvom pretkolu i ne bi ni došao do Amsterdama.

Bojkot danas puno više muči njegove pokretače nego one protiv kojih je pokrenut, ali transparenti su i dalje daleko od sjeverne tribine. Dinamo je mnogima koji danas poste način života i oni su kao slikar bez kista. Pilot bez aviona, gotovo kao voda bez kisika. Teško da će bojkot u kontinuitetu doživjeti svoj drugi rođendan, ali ne može se ni pretpostaviti kada i na koji način će se on okončati. Srećom, radikali u navijačkim krugovima još su uvijek u zavjetrini jer, bez obzira na sve, ova bitka ne smije se slomiti na leđima kluba i njegovoj europskoj ambiciji. Kada bi bilo tako, krivci bi se slobodno mogli prestati nazvati dinamovcima.

http://www.tportal.hr/sport/prvaliga/142526/Godinu-dana-traje-bojkot-Bad-Blue-Boysa.html

Comments loading...

MAX! Cerin: Od stresa sam sa suprugom pobjegao na more

May 6, 2011 at 2:56pm

Image

- Od nogometa nisam zaradio ništa, ali nije mi žao što nisam imao inozemni transfer, važan mi je bio Dinamo.

Autor: Predrag Jurišić

Sportski tjednik Max donosi priču o Snješku Cerinu, najboljem strijelcu i jednom od najboljih Dinamovih igrača generacije 1982. godine, koja je, nakon 24 godine, vratila naslov državnog prvaka u Zagreb. Cerin, rođeni Trnjanin, otišao je iz Zagreba i mirno živi na moru, u Privlaci pokraj Zadra...

Sa suprugom Ankicom napustio je Zagreb i 2001. otvorio "Obiteljski dom", dom za starije i nemoćne osobe u Privlaci.

– Imao sam problema sa srcem početkom 90-ih, bilo je to predinfarktno stanje u vrijeme kad smo vodili kafić na Savici. I to je utjecalo na odluku da se preselimo na more, da se maknemo od stresa. U Privlaci smo ljetovali od 1989. godine i supruga je došla na ideju o otvaranju doma, i doista sam bio oduševljen kad mi je to predložila. Posao je uhodan, imamo 17 starijih osoba u domu, kapacitet je 18 i ne mislimo se širiti. Selidba nam je bila najbolji potez u životu – kaže 56-godišnji Cerin, koji je za Dinamo odigrao 474 utakmice i zabio 295 golova, od toga 101 prvenstveni. Sjetio se Cerin i 1982. godine:

– Bila je to nezaboravna sezona. Sezona i utakmica sa Zvezdom, u Maksimiru, kad smo ih pregazili 3:0 i shvatili da možemo biti prvi! To mi je najdraža utakmica, onda se sve promijenilo i okrenulo, Zvezda je na jesen imala bodovnu prednost, ali mi smo marširali i tri kola prije kraja već osigurali naslov. To je bilo neponovljivo, bili smo prava škvadra, Ćiro je bio sjajan. Na treninge je dolazilo po nekoliko tisuća ljudi, na utakmicama nije bilo manje od 20.000 ljudi.

Jeste li u karijeri dovoljno zaradili za miran život?

– Ma kakvi! Sve što imam zaradio sam rukama, a ne nogama, zajedno sa suprugom! I nikad mi nije bilo žao što nisam napravio inozemni transfer, meni je bio važan samo Dinamo!

Kakve su bile premije za osvojeni naslov prvaka 1982. godine? Jeste li od tog novca mogli kupiti automobil, ili stan?

– Ne budite smiješni, ha, ha... Naša premija za naslov bila je otprilike jednaka premiji današnjih Dinamovih igrača za jednu pobjedu!

Cijelu priču pročitajte u Maxu

http://www.vecernji.hr/sport/nogomet/max-cerin-od-stresa-sam-sa-suprugom-pobjegao-more-clanak-284085

Comments loading...

Čestitka predsjednika Republike Hrvatske Dinamu

April 25, 2011 at 11:30pm

Image

Predsjednik Dinama Mirko Barišić primio je čestitku predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića povodom sto godina Dinama. Čestitku objavljujemo u cjelosti.

“Poštovani gospodine Barišić,

primio sam Vaš cijenjeni poziv na svečanost prigodom obilježavanja stote obljetnice Nogometnog kluba ''Dinamo'', na čemu srdačno zahvaljujem.

Nogometni klub Dinamo, na koji se veže tradicija predratnog ''Građanskog'', ponosno je kroz proteklo stoljeće pronosio svoje ime širom Hrvatske, Europe i svijeta. ''Dinamovo'' je ime bilo uvijek simbol nacionalnog slobodarstva i domoljublja.

Stoljetna ''Dinamova'' povjesnica zabilježila je mnoge velike utakmice koje su često bile više od sportskih događaja. U ''Dinamovim'' klupskim vitrinama najvrijedniji su trofeji nacionalnih i državnih natjecanja te Kupa velesajamskih gradova iz 1967., a klupska kronika čuva sjećanje na velike pobjede protiv najvećih svjetskih klubova. Mnogi su ''Dinamovi'' igrači proslavili ne samo ime svog kluba, nego i Grada Zagreba, kao i cijele Hrvatske, dajući iznimno velik doprinos svojim igrama u najboljim državnim selekcijama tijekom proteklih stotinu godina. Neki od njih istinske su legende čiji ugled prelazi i naše nacionalne granice.

Srdačno čestitajući ovu veliku obljetnicu svim naraštajima igrača, navijačima ''plavih'' svih generacija, i svima zaslužnima za ''Dinamov'' kontinuitet i uspjehe, a također i današnjoj upravi Kluba i Vama osobno, želim izraziti uvjerenje da će ''Dinamo'' u godinama što dolaze svojim sportskim duhom i uspjesima i dalje svjetlati obraz Zagreba i biti na ponos našoj domovini.

U nemogućnosti da osobno sudjelujem u ovoj svečanosti, molim Vas da prenesete moju čestitku i srdačan pozdrav svim sudionicima svečane sjednice.

S poštovanjem,

predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović“


http://www.nk-dinamo.hr/663#anchor

Comments loading...

Amerikanac u Maksimiru: Preko interneta doznao da je Dinamova škola uz Portovu najbolja u Europi

February 23, 2011 at 11:12am

Image

Dinamo je doveo najmlađeg mladog igrača u svojoj povijesti. Radi se o Vincentu Bordenu (12), Amerikancu iz države New York! Klinca smatraju 'wunderkindom’. A nije Hrvat...

Dinamo je doveo najmlađeg mladog igrača u svojoj povijesti. Radi se o Vincentu Bordenu (12), Amerikancu iz države New York! Klinca smatraju 'wunderkindom’, svi su u modrome klubu oduševljeni onim što je pokazao kad se pojavio na travnjaku.

- Zapravo, ostali smo u šoku. Vincent je doputovao iz SAD-e sa svojim roditeljima i skrbnikom, te kazao kako želi da ga isprobamo. Mi smo to napravili, a struka u nogometnoj školi odlučila je da ga zadržimo jer se radi o zaista perspektivnom nogometašu - kazao je direktor škole Romeo Jozak.

Vincent, američko čudo od djeteta, priključeno je selekciji koju vodi trener Sead Halilović, a koja se smatra jednom od najpotentnijih selekcija u Maksimiru.

- U Dinamo nisam došao slučajno. Želim postati profesionalni nogometaš, u SAD-u su mi kazali da sam iznimno talentiran, mnogo više od ostale djece, te da bi bilo dobro da već sad odem u Europu. To su znali i moji roditelji, dugo smo razgovarali, te su me konačno pustili - kazao nam je mali Vincent.

Ali zašto baš u Dinamo?

- Nemam baš nikakve veze s Hrvatskom, niti imam bilo kakve hrvatske korijene. Moram priznati, za Hrvatsku sam čuo samo kroz nogomet, jer sam pratio sve što se događa u nogometu. Moji roditelji su 'kopali’ po internetu, te se konzultirali s nekim nogometnim trenerima koji rade u SAD-u. Saznali su da je Dinamova škola uz onu portugalskog Porta najbolja u Europi. Pa smo mi tako izabrali Dinamo i krenuli u nepoznato - ispričao je svoju priču mlađahni i simpatični Vincent. Roditelji su mu se vratili u SAD, ali je on u Zagrebu ostao s prijateljem obitelji, također Amerikancem koji će skrbiti o njemu.

- Sad upravo rješavamo upis u školu, pohađat će hrvatsku školu. Pokazao je da će brzo naučiti hrvatski jezik, već sad dosta toga razumije - kazao je Jozak.

Iako se radi o, kako kažu u Dinamu, iznimno talentiranom mladom nogometašu, i iako je zadovoljio sve visoke kriterije škole, ipak se ne može kazati hoće li u budućnosti postati nova velika modra zvijezda. Put je dalek...

http://sportske.jutarnji.hr/amerikanac-u-maksimiru--preko-interneta-doznao-da-je-dinamova-skola-uz-portovu-najbolja-u-europi/927382/

Comments loading...

prof. dr. Miro Mihovilović: Svi delegati znali su da se Građanski ne ukida nego da mu se mijenja ime

February 21, 2011 at 11:22am

Image

Svi delegati znali su da se Građanski ne ukida nego da mu se mijenja ime

Dinamo je sljednik Građanskog, jednako kao što je Croatia bila sljednik Dinama, tvrdi Mihovilović

Autor: Tomislav Dasović 21.02.2011 09:59

Prije točno godinu dana u Zagrebu je u 95. godini umro prof. dr. Miro Mihovilović, bivši vaterpolist, povjesničar sporta, svjetski poznati znanstvenik, a u priči o stogodišnjici kluba značajan kao sudionik skupštine na kojoj je 9. lipnja 1945. godine osnovan Dinamo.

Mihovilović, po vlastitom priznanju hajdukovac (nekada je bio počasni predsjednik Društva Splićana u Zagrebu), u intervjuu Vjesniku 2006. godine prisjetio se nekih detalja toga skupa u kinodvorani u Gundulićevoj ulici, na kojemu je bilo više od 200 delegata. I on je ustvrdio kako nema nikakve dvojbe da je Dinamo bio sljednik Građanskog...

To je purgerski klub

- Većina je prisutnih bila uvjerena da će se obnoviti najpopularniji zagrebački klub Građanski, no ja sam već znao kakva je odluka Skupštine u Beogradu, da to ime neće ostati. Iako, tim novim nazivom Dinamo klub nije prekinuo kontinuitet purgerskog društva iz 1911. godine. Tada je bila Austro-Ugarska, potom Kraljevina Jugoslavija, pa socijalistička Jugoslavija, gdje je skupština vidjela neprijatelja u prefiksima. Informbiro je rekao: "Nemojte nacionalno, dajte neutralna imena". Dakle, možemo kazati da Dinamo nastavlja što se tiče imena. Ovo su purgeri, purgerski klub. Dinamo nastavlja kontinuitet Građanskog i to je osnovno. Publika je, uostalom, ostala ista - kazao je Mihovilović povlačeći paralelu s nedavnom promjenom imena:

- Dinamo je nastavio kontinuitet Građanskog, kao što je Croatia nastavila kontinuitet Dinama - dodao je Mihovilović.

Kad je Građanski posrijedi, on u svibnju 1945. nije bio ukinut, nego mu je samo rasformirana uprava. A ime Dinamo predložio je inž. Herman Mattes, nekadašnji zagrebački načelnik, koji je izabran za prvog predsjednika Fiskulturnog društva Dinamo.

I ne samo da je prvo Dinamovo gostovanje u Splitu na plakatima bilo najavljeno kao utakmica Hajduk - Građanski nego je i na plakatima bio ispisan sastav Građanskog: Glaser, Brozović, Dubac, Lechner, Jazbinšek, Pleše, Cimermančić, Wölfl, Lešnik, Antolković i Kokotović.

Vrh srednje Europe

I doajen sportskoga novinarstva, pokojni Žarko Susić, tvrdio je kako je Dinamo doista bio sljednik Građanskog, te kako su krajem 30-ih godina prošloga stoljeća plavi spadali u vrh srednjoeuropskog nogometa.

Dinamo je u prvenstvu Hrvatske 1946. godine bio doprvak, iza Hajduka, kao i 1947. u prvenstvu Jugoslavije, da bi 1948. godine dohvatio prvi naslov prvaka. Od bivših igrača Građanskog u njemu su značajne uloge igrali velikani ovoga kluba Pleše, Jazbinšek, Cimermančić, dok je najbolji strijelac prvenstva bio legendarni Franjo Wölfl s 22 pogotka.

http://www.vecernji.hr/sport/vijesti/svi-delegati-znali-su-da-se-gradanski-ne-ukida-nego-da-mu-se-mijenja-ime-clanak-255218

Comments loading...

 

Miscellaneous info

User since

Jan 25, 2006 at 11:24am

 

Last posts

Re: I love the song!, Jan 12, 2013 at 11:14pm

U Zagrebu ulaznice šest puta skuplje nego u Kijevu, Oct 4, 2012 at 7:39am

Re: Kada obezvrijedite klub, što drugo očekivati?, Sep 22, 2012 at 11:39pm

Kada obezvrijedite klub, što drugo očekivati?, Sep 22, 2012 at 11:37pm

Re: Zdravko Mamić, Sep 14, 2012 at 9:03pm

Re: Zdravko Mamić, Sep 14, 2012 at 9:01pm

Re: Ulaznice PSG, Sep 14, 2012 at 8:49pm

Re:, Aug 11, 2012 at 11:56pm

Transfering posts, Aug 11, 2012 at 11:31pm

Re: Zdravko Mamić, Feb 28, 2012 at 8:07am

 

Friends

Friend list loading...
 

Live feed


Filter: 1112227 + friends Just 1112227

Live feed loading...

 

Pictures

 

Go back

You are not logged in (login)